Bouwkundige keuring

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keurig is een verstandige zet wanneer je een woning wilt kopen zonder een aankoopmakelaar in de hand te nemen en je zelf over weinig tot geen bouwkundige kennis beschikt. Als resultaat van de bouwkundige keuring ontvang je een bouwkundig rapport. Het bouwkundig rapport geeft in heldere taal samen met foto’s inzicht in de staat van de woning. Het onderzoeksrapport is daarnaast voorzien van een overzicht van direct noodzakelijke kosten en kosten die binnen 1 tot 5 jaar gemaakt moeten worden om de woning in goede staat te houden. De bouwkundige keuring is over het algemeen visueel waardoor asbest alleen wordt gemeld wanneer het zichtbaar aanwezig is.Bouwkundige keurig verplicht = aftrekbaar

In sommige gevallen ben je verplicht een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Deze verplichting wordt door sommige hypotheekverstrekkers opgelegd bij oude woningen. Ook kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) je verplichten om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit gebeurt meestal wanneer de kosten voor direct noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud meer dan 10% van de marktwaarde van de woning bedragen. Wanneer je door een hypotheekverstrekker of door de NHG ben verplicht om een bouwtechnische keurig uit te laten voeren kun je de kosten hiervan aftrekken van de belasting. Ben je niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren dan zijn de kosten hiervan niet aftrekbaar.

Ontbindende voorwaarden

Bij het kopen van een woning kun je niet alleen over de prijs maar ook over de overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden onderhandelen. De uitkomst van de bouwkundige keuring kan je als ontbindende voorwaarde inzetten. Zo kun je een bepaalde prijs voor een woning bieden onder voorbehoud van het feit dat de direct noodzakelijke kosten uit het bouwkundig onderzoek niet hoger uitvallen dan 2.500 euro. Vallen de direct noodzakelijke kosten hoger uit dan 2.500 euro dan is het door jou uitgebrachte bod niet geldig.